UTR – Unique Taxpayer Reference Number

 1. Ce este UTR-ul ?

UTR ( Unique Tax Payer Referrence Number) ,este un numar unic, format din 10 cifre care se elibereaza doar persoanelor care desfasoara activitati Self-Employed in UK.

UTR-ul este emis de catre HMRC pentru toti platitorii de taxe care s-au inregistrat ca fiind (self-employed).

La sfarsitul anului financiar ( 5 aprilie) in baza UTR-ului, trebuie sa declarati venitul inregistrat de dumneavoastra pe parcursul anului, completand formularul de self-assesment. Se face un calcul contabil raportat la veniturile – cheltuielile dumneavoastra si se va stabili daca sunteti eligibil sa recuperati taxe sau este necesar sa achitati taxe.

Este important sa detineti UTR deoarece va este solicitat de catre majoritatea angajatorilor in domeniul constructiilor si a agentiilor de plasare a fortei de munca din UK. Angajatorii si agentiile de recrutare folosesc UTR/CIS pentru a plati taxele in numele dvs.

2. Cum aplic? 

Se completeaza formularul disponibil aici:  https://online.hmrc.gov.uk/registration/newbusiness

3. Cum activez UTR-ul (inregistrare pentru CIS)?

Te poti inregistra pentru CIS accesand  https://www.gov.uk/what-you-must-do-as-a-cis-subcontractor/how-to-register  sau telefonic la 0300 200 3210.

In cazul in care nu aveti UTR sau nu sunteti inregistrati pentru CIS, vi se vor deduce 30% din totalul veniturilor in loc de 20%.