Paşaportul simplu temporar

Important! Toate serviciile consulare la Secția consulară din Londra se prestează NUMAI pe bază de programare prealabilă.

Programările sunt disponibile pe pagina web E-Consulat www.econsulat.ro.

Informații generale.

Paşaportul simplu temporar se eliberează numai în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene (mai puțin R. Moldova), pentru minorii sub 14 ani și a cetățenilor români care au domiciliul în străinătate. Cetățenii români posesori de cărți de identitate valabile pot călătorii în UE în baza acestora, iar cei cărora le-au expirat cărțile de identitate trebui să procedeze mai întâi la reînnoirea acestora (pentru informatii click aici ) și apoi vor putea depune o cerere pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic sau simplu temporar. Pentru minorii care călătoresc în România se poate elibera un titlu de călătorie, click pe link pentru mai multe detalii http://londra.mae.ro/node/271

Persoanele care solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar trebuie să justifice urgența prin documente (emise de autorități, agenții de turism sau companii aeriene etc.)

Cererile de pașaport temporar se pot depune FĂRĂ programare prealabilă, programul orientativ de depunere a actelor este de luni până joi între orele 13.00 – 14.00. Având în vedere caracterul de urgență și lipsa programării pentru acest  serviciu consular și existența unui număr foarte de programări existente este posibil ca timpii de așteptare la sediul Secției consulare să fie mai mari. 

Cererile pentru elibererarea pasapoartelor temporare pot fi depuse doar personal. În cazul minorilor este obligatorie prezența ambilor părinți și a minorului. Nu este acceptata trimiterea cererilor prin posta, fax, e-mail. Este obligatorie prezentarea documentelor justificative în original și o fotocopie. 

Atenție! Schimbarea domiciliului minorului din România în Marea Britanie se poate realiza, chiar dacă minorul a fost încredințat unuia dintre părinți prin hotărâre judecătorească, numai dacă există acordul scris (prin declarație notarială sau prezența fizică) a celuilalt părinte!

Valabilitatea paşapoartelor simple temporare este de 1 an. 

Cetăţenii români care solicită eliberarea unui paşaport temporar trebuie să aibă atribuit un Cod Numeric Personal, precum și toate actele necesare pentru emiterea unui pasaport electronic obisnuit (cu domiciliul în Romania sau, dupa caz, cu domiciliul în străinătate). Solicitanții trebuie să dovedească cu documente că îndeplinesc condițiile pentru a solicita un pașaport temporar.

Când puteţi beneficia de paşaportul simplu temporar:

  • Atunci când nu dispuneţi de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport electronic și aveți programată o călătorie într-un alt stat din afara UE mai puțin R. Moldova. În acest caz trebuie să prezentați rezervarea de bilet de avion. Pentru călătoriile în România, Secția Consulară vă poate elibera doar titlu de călătorie (click pe link pentru detalii http://londra.mae.ro/node/271), iar pentru călătoriile în R. Moldova persoanele cu dublă cetățenie pot călători, fie în baza pașaportului moldovenesc valabil, fie în baza unui document de călătorie emis de Ambasada R. Moldova la Londra.
  • Când urmează să călătoriţi în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi aveţi în paşaportul simplu o viză eliberată de statul care este în conflict cu ţara în care urmează să călătoriţi. În acest caz trebuie să prezentați rezervarea de bilet de avion.
  • Când deţineţi un paşaport simplu/paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă. În acest caz trebuie să prezentați rezervarea de bilet de avion sau altă dovadă a călătoriei.
  • Dacă aţi depus paşaportul la autoritățile locale pentru diverse proceduri şi trebuie să călătoriţi de urgenţă în străinătate (dovedind urgenţa cu documente).

Taxa consulară: se achită la ghişeu în numerar sau cu cardul.

Lista traducătorilor poate fi consultată la următoarea adresă https://londra.mae.ro/node/1998

Paşapoartele temporare nu pot fi trimise prin poştă. 

 

Sursa :

MAE