Despre noi

Centrul Comunitar Român este o organizaţie non-profit înfiinţată în data de 28.05.2016 fiind înregistrată în Companies House din Marea Britanie, la data de 23.06.2017 sub numărul 10248693 dar și de către Information Commissioner’s Office (ICO) sub numărul ZA205328.

În urma discuțiilor purtate cu conaționalii noștri a apărut necesitatea înfiinţării unei organizaţii care să îi reprezinte pe românii din Marea Britanie, unde aceştia să își poată exprima îngrijorările şi unde să poată cere atât servicii, ajutor şi îndrumare cât și informații generale şi specifice, reale şi sigure despre modul de viaţă în Marea Britanie sub toate aspectele sale.

Numărul mare de români din Marea Britanie (la nivelul lunii aprilie 2017 autorităţile britanice estimau prezenţa a circa 20.000 români doar în Bedfordshire), distanţa relativ mare până la cea mai apropiată locaţie a unei instituții a statului român, respectiv Misiunea Diplomatică din Londra, precum și diversitatea problemelor cu care se confruntă românii aflați în această ţară, au creat premisele înființării Centrului Comunitar Român, ca o necesitate, asigurând sprijinul necesar concetățenilor noștri, consiliere şi consultanţă pentru rezolvarea problemelor acestora, de la abandonarea pe aeroport, cazare și masă, până la găsirea unui loc de muncă şi integrarea cât mai uşoară în stilul de viaţă britanic.

Fiind o organizaţie independentă şi autofinanţată, în prima etapă am deschis un centru comunitar la Luton, unul din principalele oraşe din Bedfordshire şi a doua poartă aviatică de intrare în Marea Britanie după Londra.

Pentru a acoperi un areal cât mai mare şi pentru a veni cât mai aproape de comunitatea românească, în luna aprilie 2017 am deschis o nouă sucursală în Birmingham. Acest oraş este centrul administrativ al regiunii West Midlands unde există o mare concentrare de români.

De asemenea, am deschis un birou virtual în Manchester şi unul în Londra, în momentul de faţă fiind în stadiul de căutare de personal şi a unui spaţiu pentru a deschide fizic şi aceste centre cât și un birou virtual în Belfast, care oferă servicii pentru cetăţenii români din Irlanda de Nord, asigurând astfel o reprezentare solidă pentru românii din Marea Britanie.

Avem parteneriate solide atât cu autorităţile şi organizaţiile locale cât şi cu departamente ale organismelor cu acoperire naţională, aceştia solicitându-ne sprijinul atunci când este vorba de cetăţeni români.

De curând am deschis departamente speciale pentru protecţia copilului, lupta împotriva violenţei domestice şi sclaviei moderne dar şi pentru persoanele fără adăpost. Aceste departamente colaborează strâns cu autorităţile şi organizaţiile locale în rezolvarea cazurilor, având deja o serie de cazuri în derulare sau rezolvate deja.

În ceea ce priveşte activităţile pe care le desfăşurăm pentru cetăţenii români, acestea sunt foarte variate:

  • Sprijin în obţinerea documentelor prin Misiunea Diplomatică,
  • Sprijin pentru integrarea copiilor în sistemul de învăţământ britanic,
  • Sprijin pentru găsirea și ocuparea unui loc de muncă pe piaţa locală,
  • Sprijin pentru persoanele aflate în situaţii critice (persoane fără adăpost, persoane victime ale violenţei sau consumului de alcool şi narcotice etc.) acordat fie direct, fie de către organizaţii partenere,
  • Sprijin în completarea diferitelor formulare necesare pentru integrarea în bune condiţii în societatea locală,
  • Recunoașterea performanțelor copiilor cu merite şcolare deosebite,
  • Organizarea singurei secţii de votare din Marea Britanie, conform legii electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016. Aceasta a fost deschisă la solicitarea membrilor comunității, funționarea sa fiind aprobată de către Autoritatea Electorală Permanentă,
  • Organizarea de cursuri de limba engleză pentru cetăţenii români care au nevoie să îşi îmbunătăţească nivelul din acest punct de vedere,
  • Depunerea şi implementarea de proiecte la autorităţile locale destinate creşterii adaptabilităţii cetăţenilor români la cerinţele societăţii britanice. În momentul de faţă derulăm un astfel de proiect prin care oferim cursuri gratuite de iniţiere în limba engleză precum şi cursuri gratuite de sănătatea, securitatea muncii şi igienă pentru cetăţenii români din Luton,
  • Organizarea şi participarea de/la evenimente sociale, culturale sau artistice etc.

Beneficiile existenţei Centrului Comunitar Român pentru comunitatea românească din Marea Britanie sunt majore. Încă de la deschiderea primului centru comunitar am soluţionat cu profesionalism o gamă largă de probleme cu care conaţionalii noştri se confruntă, Centrul Comunitar Român fiind unul din primele locuri în care aceştia caută soluţii la problemele cotidiene.

De asemenea, Centrul Comunitar Român reprezintă comunitatea românească în faţa autorităţilor locale şi reprezintă o punte de legătură între cetăţenii români şi comunitatea britanică.