Comunicat 1224/30.01.2018 cu ocazia numirii Doamnei Natalia-Elena Intotero în funcția de ministru al Ministerului pentru Românii de Pretudindeni (MRP)

 

Către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni,
În atenția Doamnei Ministru Natalia-Elena Intotero,

 

Stimată Doamnă Ministru,
Dorim să vă transmitem sincere felicitări cu ocazia numirii dvs în funcția de ministru al Ministerului pentru Românii de Pretudindeni (MRP), unul dintre cele mai importante ministere în condițiile în care un număr mare de cetățeni români își desfășoară activitatea în străinătate. 

De asemenea, însoțim această felicitare de dorința de a avea parte, atât dvs cât și echipa dvs, de o activitate fructuoasă și de multe împliniri în beneficiul concetățenilor noștri de pretutindeni.

Dorim să vă asigurăm de întreaga noastră deschidere și de întreg sprijinul pe care îl putem oferi în calitate de reprezentanți ai comunității românești din străinătate, în îndeplinirea misiunii misterului pe care urmează să îl conduceți.

Menționăm faptul că Centrul Comunitar Român și-a început colaborarea cu MRP în aprilie 2017, colaborare care a dus la soluționarea rapidă a multor situații pe care cetățenii români le-au adus în atenția noastră.

Pentru a vă forma o idee despre activitățile pe care le desfăsurăm în momentul de față, în mod independent, în beneficiul comunității românești din străinătate, în continuare vă oferim o scurtă prezentare a activităților noastre recente. 

Numărul mare de români din Marea Britanie (la nivelul lunii aprilie 2017 autorităţile britanice estimau prezenţa a circa 20.000 români doar în Bedfordshire și aproximativ 400.000 în UK), distanţa relativ mare până la cea mai apropiată locaţie a unei instituții a statului român, respectiv Misiunea Diplomatică din Londra, precum și diversitatea problemelor cu care se confruntă românii aflați în această ţară, au creat premisele înființării Centrului Comunitar Român din Luton, ca o necesitate, asigurând sprijinul necesar concetățenilor noștri, consiliere şi consultanţă pentru rezolvarea problemelor acestora, de la abandonarea pe aeroport, cazare și masă, până la găsirea unui loc de muncă şi integrarea cât mai uşoară în stilul de viaţă britanic.

Fiind o organizaţie independentă şi autofinanţată, în prima etapă am deschis un centru comunitar la Luton, unul din principalele oraşe din Bedfordshire şi a doua poartă aviatică de intrare în Marea Britanie după Londra.

Pentru a acoperi un areal cât mai mare şi pentru a veni cât mai aproape de comunitatea românească, în luna aprilie 2017 am deschis o nouă sucursală în Birmingham, care a funcționat ca birou fizic pentru doar câteva luni, datorită lipsei de fonduri, în luna august 2017 fiind transformat in birou virtual al Departamentului Online. Acest oraş este centrul administrativ al regiunii West Midlands unde există o mare concentrare de români. De asemenea, am deschis birouri virtuale în Manchester și Londra cât și un birou virtual în Belfast, care oferă servicii pentru cetăţenii români din Irlanda de Nord, asigurând astfel o reprezentare solidă pentru românii din Marea Britanie.

În luna iulie 2017 cele 5 centre comunitare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Luton, Birmingham, Belfast, Manchester și Londra) au deschis departamente speciale care împreuna cu partenerii locali au început procesul de investigare, combatere și rezolvare a urmatoarelor situații sau conflicte speciale: protecţia copilului, lupta împotriva violenţei domestice şi sclaviei moderne dar şi asistență pentru persoanele fără adăpost. Aceste departamente colaborează strâns cu autorităţile şi organizaţiile locale în rezolvarea cazurilor, având deja o serie de cazuri în derulare sau rezolvate deja.

Pe 1 decembrie 2017, datorită faptului că cetățenii români vor putea călători mai ușor în Canada, Centrul Comunitar Român a decis deschiderea unui centru virtual cât și a unei linii de contact către Centrul de de Informații și Suport pentru Românii din Stăinătate. Tot la această dată s-a deschis un birou virtual pentru comunitatea românească din Spania.

Datorită creșterii numărului cetățenilor români care călătoresc sau locuiesc în străinătate, cât și a numărului mare de solicitări, atât către birourile noastre cât și către call-centre-ului Ministerul Afacerilor Externe (CCSCRS), începând cu 1 ianuarie 2018, s-a decis ca Departamentul Online al Centrului Comunitar Român să devină o structură independentă, cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor aflate în afara granițelor României atât ca și o metodă alternativă de contact pentru a solicita informații cu privire la obținerea unor servicii consulare prin Secțiile Consulare și Misiunile Diplomatice din străinătate dar și ca o sursă credibilă de informare, indiferent de problema cu care se confruntă aceștia.

La această dată liniile Centrului de Informații și Suport pentru Românii din Străinatate sunt la dispoziția cetățenilor români care ne pot contacta din 12 țări: Austria, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Marea Britanie, România, Spania și Statele Unite ale Americii, iar agenții noștri preiau apeluri, mesaje, emailuri sau disemineaza informații publicate de organizații românești sau străine, în beneficiul membrilor comunității românești de pretutindeni.

Ne-am bucura dacă ne-ați putea acorda o întrevedere în cardul careia să putem discuta aspecte concrete.

Cu deosebită considerație,
George ARDELEAN – Președinte
Centrul Comunitar Român
Londra, 30.01.2018